Browar Wielka Wyspa
Sprawy społeczne

Czy znacie Browar Wielka Wyspa?

Browar Wielka Wyspa jest to projekt dwóch przyjaciół – Tomka Podeszwy i Kuby Krupy, który narodził się z pasji do dobrego piwa, chęci nieustannego odkrywania nowych kierunków w piwowarstwie i możliwości spędzania czasu ze znajomymi w świetnej atmosferze. Nazwa browaru pochodzi od miejsca, w którym zaczęła się nasza wspólna przygoda i która ciągle trwa. Mieszkamy na Sępolnie, tam mamy browar domowy, w którym warzymy piwa testowe. Sępolno jest wrocławskim osiedlem, umiejscowionym na tak zwanej Wielkiej Wyspie – jest to wyspa na Odrze we Wrocławiu.

Cała przygoda zaczęła się od piwowarstwa domowego w 2014 roku, kiedy to wspólnie założyliśmy browar domowy Wielka Wyspa. Od sierpnia 2015 roku rozpoczęliśmy uczestnictwo w konkursach piw domowych. Do chwili obecnej w piwowarstwie domowym osiągnęliśmy m.in.:

  • 10 miejsce na 190 w klasyfikacji pucharu PSPD browarów domowych w sezonie 2016/2017
  • 20 miejsce na 232 w klasyfikacji pucharu PSPD browarów domowych w sezonie 2015/2016
  • 1 miejsce na XI Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu w kategorii – Wariacja nt. Berliner Weisse,
  • 1 miejsce na XII Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu w kategorii – MILD,
  • 1 miejsce na II Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest w Katowicach w kategorii – Grodziskie,
  • 1 miejsce na I Konkursie Akademii Dobrego Piwa organizowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w kategorii piwa domowe – Brett Saison,
  • 2 miejsce na IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych w kategorii –  Brett Saison
  • 2 miejsce na I Jurajskim Konkursie Piw Domowych w kategorii -Klon piwa „Orval”,
  • 2 miejsce na XIV Konkursie Piw Domowych Polskiego Stowarzyszenia Piw Domowych w kategorii – Koźlak,
  • 2 miejsce  na II Flisackim Konkursie Piw Domowych w kategorii – Rye Stout (stout żytni),
  • 2 miejsce na II Opolskim Konkursie Piw Domowych w kategorii – Coffee Milk Stout,
  • 2 miejsce na VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych w kategorii – DoppelRauchBock,
  • 2 miejsce w teście konsumenckim podczas specjalnej edycji PiwoWarZone na najbardziej szalone piwo – do konkursu zgłoszone zostało piwo w stylu Whisky Stout,
  • 3 miejsce na IV Lubuskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Czeski Pils – Desitka
  • 3 miejsce na XII Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu w kategorii – Pils Niemiecki
  • I wiele wyróżnień za uczestnictwo w rundach finałowych Konkursów Piw Domowych (miejsca od 4 – 12)

Odbyliśmy wiele kursów i szkoleń sensorycznych, a w grudniu 2015 uzyskaliśmy dyplomy sędziów piwowarskich wydawane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych potwierdzające nasze kwalifikacje do oceny piwa. Tomek jest również absolwentem I w Polsce podyplomowych studiów technologii piwowarstwa realizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Sukcesy, które udało nam się osiągnąć na konkursach piw domowych, a także chęć dołożenia własnej cegiełki do polskiego kraftu piwnego sprawiły, że postanowiliśmy w porozumieniu z browarem Profesja stworzyć browar kontraktowy Wielka Wyspa.

Jesteśmy nowopowstałym browarem kontraktowym działającym pod marką Browar Wielka Wyspa. Warzymy piwo samodzielnie na podstawie naszych autorskich receptur pod nadzorem pracowników z Browaru Profesja, a do fermentacji piwa wykorzystujemy 2 własne tankofermentory.

Nasze dwa pierwsze piwa, które od 21 sierpnia 2017 są dostępne na rynku pod marką Browar Wielka Wyspa to American Wheat i Session IPA. Są to piwa lekkie, sesyjne, w których wykorzystano nowofalowe odmiany chmielu oraz norweskie drożdże HotHeadTM Ale (Kveik). Korzystamy wyłącznie z drożdży płynnych. Dotychczasową naszą historię do chwili obecnej można śledzić również na naszej stronie Facebook – Browar Wielka Wyspa.

https://www.facebook.com/browarwielkawyspa/

Tomek pracuje w Katedrze Biotechnologii i Analizy Żywności na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a Kuba pracuje w PKP Cargo.

Planujemy otworzyć lokal firmowy na Sępolnie, w którym oprócz sprzedaży piwa mamy zamiar prowadzić szkolenia z warzenia piwa domowego oraz organizować kursy sensoryczne.

Chcemy być browarem lokalnym, identyfikowanym z Wrocławiem i Wielką Wyspą. Pragniemy stworzyć otwarte i przyjazne miejsce do spotkań. Według nas brakuje tu miejsca, do którego można przyjść ze znajomymi lub rodziną, napić się dobrego piwa i po prostu miło spędzić czas. Chcielibyśmy być po prostu osiedlowym, przyjaznym dla wszystkich miejscem, do którego warto wpaść.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *