Pierwsza willa WUWY w remoncie

Nieźle w znacznej mierze zachowany kompleks nowatorskiego osiedla WUWA na Dąbiu z 1929 roku stanie się ponownie atrakcją architektoniczną Wrocławia i przedłużeniem głównego szlaku turystycznego miasta, który wiedzie z Rynku przez Ostrów Tumski do Hali Stulecia.

Firma budowlana Siankiewicz rozpoczęła już remont budynku przy ul. Zielonego Dębu 21. Jest to wolnostojący dom jednorodzinny o powierzchni 149 m2.

Katalog wystawy „Mieszkanie i miejsce pracy” (niem. Wohnung und Werkraum Ausstellung – WUWA) informował, że „został zaprojektowany dla wyższego urzędnika, kupca lub przedstawiciela wolnego zawodu, który biuro ma w mieście. Odznacza się elegancką linią, jest komfortowy, otrzymał ciekawą formę, osiągniętą za pomocą przełamania i przesunięcia prostopadłościennych brył. Architekt proponował oddzielenie części nocnej od dziennej. Stworzył możliwość połączenia jadalni i pokoju dziennego przez składaną, harmonijkowa ściankę. Oba pomieszczenia otwierały się na ogród za pośrednictwem dużych, przeszklonych drzwi. W części nocnej łazienkę umieszczono między dwiema sypialniami, była dostępna z obu pomieszczeń. Na piętrze zaprojektowano pokój dla gości i duży taras.”

Willę zaprojektował Ludwig Moshamer, twórca między innymi berlińskich gmachów giełdy i ambasady japońskiej.

Powojenni mieszkańcy domu wprowadzili kilka zmian, przede wszystkim ocieplili ściany, nakładając na nie warstwę styropianu i odmienny od oryginalnego rodzaj tynku. Ma to znaczenie dla trwającego obecnie remontu, który ma na celu przywrócenie stanu z roku 1929, gdyż chodzi o obiekt zabytkowy (pozycja w rejestrze zabytków nr 373/Wm z 18 stycznia 1979). Styropian nie będzie jednak usuwany, a jedynie wymieniane okna trzeba tak osadzić we framudze, by znalazły się w płaszczyźnie ściany. Wróci się natomiast do tynku fakturalnego, „drapanego”, z grubym żwirem. W pierwszej kolejności jest prowadzona izolacja przeciwwilgociowa fundamentów oraz naprawa cokołu z cegły klinkierowej.

Na barierze tarasu wisi transparent: PRACE REMONTOWO KONSERWATORSKIE PROWADZONE PRZY POMOCY FINANSOWEJ MIASTA WROCŁAW. Urząd Miejski zaproponował bowiem obecnym właścicielom obiektów WUWY pokrycie w 70% kosztów remontu obejmującego dach, elewacje, okna drzwi i wszystkie elementy widoczne z zewnątrz. Mieszkańcy domu przy ul. Zielonego Dębu 21 są na razie jedynymi, którzy z tej wyjątkowej dotacji skorzystali. Sukces prac pod numerem 21 powinien zachęcić sąsiadów do pójścia tą samą drogą.

źródło: www.wroclaw.pl

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x