wielkawyspa.com.pl Wiadomości Sprawy społeczne Czy znacie Browar Wielka Wyspa?

Czy znacie Browar Wielka Wyspa?

piątek, 29 września 2017 11:13

Poleć:

Browar Wielka Wyspa jest to projekt dwóch przyjaciół - Tomka Podeszwy i Kuby Krupy, który narodził się z pasji do dobrego piwa, chęci nieustannego odkrywania nowych kierunków w piwowarstwie i możliwości spędzania czasu ze znajomymi w świetnej atmosferze. Nazwa browaru pochodzi od miejsca, w którym zaczęła się nasza wspólna przygoda i która ciągle trwa. Mieszkamy na Sępolnie, tam mamy browar domowy, w którym warzymy piwa testowe. Sępolno jest wrocławskim osiedlem, umiejscowionym na tak zwanej Wielkiej Wyspie - jest to wyspa na Odrze we Wrocławiu.


Cała przygoda zaczęła się od piwowarstwa domowego w 2014 roku, kiedy to wspólnie założyliśmy browar domowy Wielka Wyspa. Od sierpnia 2015 roku rozpoczęliśmy uczestnictwo w konkursach piw domowych. Do chwili obecnej w piwowarstwie domowym osiągnęliśmy m.in.:

  • 10 miejsce na 190 w klasyfikacji pucharu PSPD browarów domowych w sezonie 2016/2017
  • 20 miejsce na 232 w klasyfikacji pucharu PSPD browarów domowych w sezonie 2015/2016
  • 1 miejsce na XI Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu w kategorii - Wariacja nt. Berliner Weisse,
  • 1 miejsce na XII Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu w kategorii – MILD,
  • 1 miejsce na II Konkursie Piw Domowych Silesia Beer Fest w Katowicach w kategorii – Grodziskie,
  • 1 miejsce na I Konkursie Akademii Dobrego Piwa organizowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w kategorii piwa domowe – Brett Saison,
  • 2 miejsce na IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych w kategorii -  Brett Saison
  • 2 miejsce na I Jurajskim Konkursie Piw Domowych w kategorii -Klon piwa "Orval",
  • 2 miejsce na XIV Konkursie Piw Domowych Polskiego Stowarzyszenia Piw Domowych w kategorii – Koźlak,
  • 2 miejsce  na II Flisackim Konkursie Piw Domowych w kategorii – Rye Stout (stout żytni),
  • 2 miejsce na II Opolskim Konkursie Piw Domowych w kategorii – Coffee Milk Stout,
  • 2 miejsce na VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych w kategorii – DoppelRauchBock,
  • 2 miejsce w teście konsumenckim podczas specjalnej edycji PiwoWarZone na najbardziej szalone piwo – do konkursu zgłoszone zostało piwo w stylu Whisky Stout,
  • 3 miejsce na IV Lubuskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Czeski Pils – Desitka
  • 3 miejsce na XII Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu w kategorii – Pils Niemiecki
  • I wiele wyróżnień za uczestnictwo w rundach finałowych Konkursów Piw Domowych (miejsca od 4 – 12)

Odbyliśmy wiele kursów i szkoleń sensorycznych, a w grudniu 2015 uzyskaliśmy dyplomy sędziów piwowarskich wydawane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych potwierdzające nasze kwalifikacje do oceny piwa. Tomek jest również absolwentem I w Polsce podyplomowych studiów technologii piwowarstwa realizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Sukcesy, które udało nam się osiągnąć na konkursach piw domowych, a także chęć dołożenia własnej cegiełki do polskiego kraftu piwnego sprawiły, że postanowiliśmy w porozumieniu z browarem Profesja stworzyć browar kontraktowy Wielka Wyspa.

Jesteśmy nowopowstałym browarem kontraktowym działającym pod marką Browar Wielka Wyspa. Warzymy piwo samodzielnie na podstawie naszych autorskich receptur pod nadzorem pracowników z Browaru Profesja, a do fermentacji piwa wykorzystujemy 2 własne tankofermentory.

Nasze dwa pierwsze piwa, które od 21 sierpnia 2017 są dostępne na rynku pod marką Browar Wielka Wyspa to American Wheat i Session IPA. Są to piwa lekkie, sesyjne, w których wykorzystano nowofalowe odmiany chmielu oraz norweskie drożdże HotHeadTM Ale (Kveik). Korzystamy wyłącznie z drożdży płynnych. Dotychczasową naszą historię do chwili obecnej można śledzić również na naszej stronie Facebook – Browar Wielka Wyspa.

https://www.facebook.com/browarwielkawyspa/

Tomek pracuje w Katedrze Biotechnologii i Analizy Żywności na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, a Kuba pracuje w PKP Cargo.

Planujemy otworzyć lokal firmowy na Sępolnie, w którym oprócz sprzedaży piwa mamy zamiar prowadzić szkolenia z warzenia piwa domowego oraz organizować kursy sensoryczne.

Chcemy być browarem lokalnym, identyfikowanym z Wrocławiem i Wielką Wyspą. Pragniemy stworzyć otwarte i przyjazne miejsce do spotkań. Według nas brakuje tu miejsca, do którego można przyjść ze znajomymi lub rodziną, napić się dobrego piwa i po prostu miło spędzić czas. Chcielibyśmy być po prostu osiedlowym, przyjaznym dla wszystkich miejscem, do którego warto wpaść.